תוכן

VIP

Q&A

ENG

צור קשר

תוכן

VIP

שאלות
נפוצות
Q&A

ENG

Contect Us
צור קשר

גליון #17
עירוב שימושים בתכנון עירוני.

עם בעבר הרחוק חשבנו כי יש להפריד בין מקום העבודה, אזורי המסחר ומתחמי המגורים, היום, בעזרתה של ג’ין ג’יקובס,
עירוב שימושים בתכנון הוא שם קוד לחשיבה יעילה יותר, פורצת דרך, המאפשרת להגשים באמצעות תכנון עירוני יעדים חברתיים והשקפות תרבותיות נאורות יותר.

“הערים המודרניות חייבות אינטראקציה אישית קבועה אשר מגבירה את היכולת שלנו לתקשר אחד עם השני ובמקביל מאפשרת לנו לערב “אני” אחר שלנו כל פעם” אמרה ג’ין ג’יקובס. בעבר חשבו כי ההפרדה הדיכוטומית בין העולמות השונים המרכיבים את היום-יום שלנו חייבים הפרדה מלאה וכך, בתכנון מנותק מהחיים עצמם נולדו שכונות מגורים “מנומנמות”, אזורי תעסוקה אשר בערבים נשארים ללא חיים, ומרכזי קניות מנוקרים.

זהו איננו סוד שהתכנון לא שמור רק לאדריכלים ולמתכננים השונים.
תכנון זה פילוסופיה, כך שפעולת התכנון הלכה למעשה היא בבחינת מימוש אותה פילוסופיה על-גבי הבתים, הרחובות והערים שלנו.
כטבעה של פילוסופיה, היא משתנה לאורך השנים.
אם בעבר חשבנו והאמנו בדבר מסויים, עם הניסיון שלנו לאורך השנים, במקביל לתרבות ותפוסי חיים המשתנים בעקבות תמורות באופי החיים כך גם משתנה הפילוסופיה התכנונית שלנו והאופן בו אנחנו רואים את האופן שבו אנחנו חיים.

ג’ייקובס היתה מגדולי המבקרים של אופי תכנון הערים המודרניות אשר באופן ישיר משפיע על הדרך שאנו חיים וכופה עלינו צורת חיים שאיננה מתאימה לנו עוד.

הנושאים העיקריים אשר דרכם בנתה את עיקר תפיסתה ואשר הובילו אותה לניסוח הפילוסופיה התיכנונית הברורה שלה אשר עיצובו סדר תכנוני חדש היו בין היתר:

הפרדת שימושים:
בעבר, לפני עידן ג’ייקובס, היה נהוג לבצע הפרדה בין הייעודים השונים. כך נוצרו שכונות מגורים מבודדות אשר מופרדות לחלוטין מאזורי המלאכה, התעשייה והתעסוקה אשר בשעות היום פעלו ובשעות הלילה נשארו ריקים והפכו עם הזמן למוזנחים וחסרי חיים. גם הפעילות המסחרית קובצה יחד לכדי מתחמי קניות נפרדים ומבודדים אליהם היו הצרכנים צריכים להגיע במיוחד במידת הצורך.
הפרדה זו, לטענתה של ג’ייקובס, הינה כפויה ואינה מייצגת את האופן שתושבי הערים חיים וכי יש לייצר עירוב שימושים אשר מייצג באופן ברור את אופי וסגנון החיים המודרני.

ציפוף עירוני:
עירוב השימושים הוביל את ג’ייקובס להתייחס אף לצפיפות בערים שממנה כולם חששו אך היא הסבירה בתוקף כי הצפיפות היא בין הערכים החשובים ביותר של העירוניות מאחר והחיים בעיר, בשונה מחיי הכפר, הינם בעלי “מנוע אינטנסיבי” הפועל בזכות אותה צפיפות;
אינטראקציות בינ-אנושיות מרובות, דינמיקה, יחסי גומלין, חיקוך תמידי בין פעולות, דעות, קהילות ומנגנונים רווי אינטרסים הם אלו המייצרים את המהות החברה העירונית ולזו ראוי שתהיה סביבת חיים מאפשרת.

דילול השימוש בכלי רכב פרטיים:
שוב, ובכדי להעצים את האינטראקציה האנושית, סברה ג’ייקובס כי יש להעצים את השימוש בתחבורה ציבורית, הולכי רגל ורכיבה על אופניים על חשבון השימוש בכלי רכב פרטיים אשר גם מזהמים אך בעיקר תוספים את מקומם של הולכי הרגל שעבורם ולרווחתם אנו זקוקים לתכנן ולא עבור המכוניות שלנו אשר גוזלות מאיתנו את השטחים האדירים המוקדשים לנתיבי תחבורה ומקומות חניה.

מרגישים שאתם זקוקים למידע נוסף בנושא זה?

צרו איתנו קשר

נושאים נוספים לעיונכם

עוד דרכים לתקשר איתנו:

[email protected]
רוצה רק להגיד שלום?
אנחנו נשמח לדבר איתך.

[email protected]
יש לך רעיון לפרויקט מעניין? צריך יעוץ בנושא מסוים?

אנחנו נשמח לדבר איתך.

planing@s-molcho.com
אנחנו אוהבים לדבר על אדריכלות.

אנחנו נשמח לדבר איתך.