תקן 21 הגיע על-מנת להסדיר את מערכת היחסים שבין הרשות, היזם והדיירים וזאת בכדי לאפשר למנוע מחלוקות בין הצדדים אשר יפריעו לקדם ולבצע פרויקטים של התחדשות עירונית אשר מטבעם מורכבים ומסורבלים בהשוואה לפרויקטי בנייה אחרים. התקן הינו תולדה של משרד המשפטים אשר קבע כי ישנה החובה והאחריות המלאה על המדינה לאזן את מפת התמורות, האינטרסים ויחסי הכוחות השונים במידה ורוצים לאפשר לערי ישראל לצמוח ולהתפתח כראוי:
“מה שיוביל עתה זה התכנון ולא משנה כמה היזם או הדיירים ירוויחו” אומר השמאי הממשלתי הראשי, אוהד עיני.

ראשית, על-מנת להבין את מהות התקן ואת תפקידו, יש להבין את מפת האינטרסים השונה בין שלושת הגורמים השונים והמרכזיים בכל פרויקט פינוי-בינוי; הרשות המקומית, היזם והדיירים.

הרשות המקומית:
אין חולקים על כך שאחד מתפקידיה של הרשות הוא להתוות סדר ומדיניות תכנונית ראויה אשר תשמור בראש ובראשונה על רווחת ואיכות חייהם של תושביה ותיתן מענה ראוי לכלל הצרכים אליהם היא נדרשת; חינוך, בריאות, תעסוקה, תחבורה ראויה, ניקיון ומערכות מורכבות נוספות.
כפועל יוצא מכך, בכל פרויקט חדש המוגש לפתחה לבחינה ולאישור, ואשר מציע תוספת של שטחי בניה, בין אם מדובר בשטחי מגורים, תעסוקה וכל ייעוד אחר אשר מעלה את רמת הצפיפות ע"י העלאה של מספר יחידות המגורים באזור וכך מעמיס עוד יותר על התשתיות העירוניות הקיימות (העמוסות גם ככה), חלה עליה החובה לבחון את כלל הגורמים המשפיעים ולוודא שהפרויקט אינו חורג מהיכולת של המערכות העירוניות הקיימות לתמוך בו ובאם כן – לדאוג להגדיל ולשכלל את אותן מערכות כך שיוכלו לעשות כן.

היזם:
תפקידו של היזם בהתחדשות עירונית הוא לחלום. לזהות את הפוטנציאל העיסקי אשר יניב רווח כלכלי מקסימלי לאור הסיכונים הכלכליים שהוא מוכן לקחת על עצמו עוד לפני שהפרויקט מגיע לוודאות ולביצוע. ישנם סוגים שונים של חברות יזמיות הפועלות בתחום ההתחדשות העירונית; חלקן שמרניות יותר וחלקן הרפתקניות יותר, חלקן יציבות וחזקות יותר וחלקן פחות אך ככלל היזם תמיד ישאף לפוטנציאל ריווח כמה שיותר גבוה ואת מטרה זו הוא יוכל להגשים במידה והפרויקט אשר יאושר

בעתיד ע"י הרשות יספק לו כמות גדולה ככל שניתן של זכויות בנייה, בין אם מדובר ביחידות מגורים, שטחי מסחר או תעסוקה בהתאם לאזור הפרויקט ו/או להתמחותו של היזם.

הדיירים:
דיירי הבניינים והשכונות אשר עוברות התחדשות עירונית בעידודה של הרשות ובהובלת החברות היזמניות השונות למעשה זוכות להזדמנות פז לשדרג באופן משמעותי את איכות חייהם, ביטחונם האישי ולנצל באופן עקיף פוטנציאל לרווח אשר יאפשר להם להעלות את רמת החיים שלהם.

מארג אינטרסים זה, מציג, מטבע הדברים, הבדלים בהשקפת העולם דרכה כל אחד מהשחקנים בהתחדשות עירונית תופס את מקומו. אך אין זה מדוייק מאחר ובין ההבדלים קיימים גם דימיון, שיתוף גורל ואינטרסים משותפים אשר יכולים לתרום לכל אחד מהצדדים. על-מנת לאפשר לכל הצדדים המעורבים לזהות את הדמיון במקום את השוני, את שיתוף הגורל ולא את הקטבים ואת האינטרס של הכלל ולא את זה של הפרט, המדינה הורתה למשרד המשפטים לנסח תקן אשר יגדר את הרווח הפוטנציאלי המקסימלי אשר אליו יהיה זכאי כל אחד מהצדדים.
רק כך, שקווי המתאר ברורים, וגבולות הגזרה של האפשרויות העומדות בפני כל אחד מהצדדים שקופה ושיוויונית ניתן לקדם פרויקטים איכותיים ובעלי השפעה מירבית על כולם.

מרגישים שאתם זקוקים למידע נוסף בנושא זה?

נושאים נוספים לעיונכם

רוצים לבדוק האם גם הבניין שלכם מתאים להתחדשות עירונית?

השאירו פרטים ונציג שלנו יפנה אליכם:

אישור דיוור(חובה)
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

משרדי החברה

מתחם בלומפילד

אנחנו מזמינים אתכם לבקר אותנו און-ליין:

שיווק ומכירות פורטוגל:

www.REALMARKET.com

מימון והשקעות​:

שירותים ייעודיים: